BMI
Wskaźnik Masy Ciała

Twój Wzrost
w centymetrach
Twoja Waga
w kilogramach


Twoje BMI TO:

Komentarz:



Moja Dieta
Kategorie

Dieta Białkowa

Generalnie polega na spożywaniu dużej ilości potraw, zawierających możliwie jak najwięcej białka przy jednoczesnym ograniczeniu spożywaniu cukrów (w szczególności prostych) jak i tłuszczów. Cząsteczka białka wymaga najwięcej ATP, żeby organizm mógł ją przyswoić i obrobić. Dlatego z energetycznego punktu widzenia jest to najmniej korzystna cząsteczka dla ludzkiego organizmu, lecz z punktu widzenia budulcowego bardzo ważna.

Na czym polega sam proces odchudzania w diecie białkowej? Otóż właśnie na tym, że nie dość, że ograniczamy samo spożycie węglowodanów i tłuszczów, ale dostarczamy organizmowi najtrudniejsze do przyswojenia cząsteczki czyli białka. Organizm, żeby w ogóle je przyswoił musi wykorzystać energię, której nie ma w postaci węglowodanów, zatem zaczyna spalać tłuszcz nagromadzony w pod skórą.

Co jemy? Przede wszystkim dużo produktów mlecznych, najlepiej z ograniczeniem samego mleka, które zawiera spore ilości cukru – laktozy. Preferowane tutaj są maślanki, kefiry, serki serwatkowe, jogurty naturalne itd. Oprucz tego ryby – tuńczyki w sosie własnym, dorsze, sole, mirunę, ograniczamy ryby tłuste jak np. łosoś. Polecamy również drób – mięso z indyka, kurczaka – chude partie. No i bardzo duże ilości warzyw, ogórki, rzodkiew, pomidory – te które zawierają znaczne ilości wody.

Dieta daje bardzo dobre rezultaty, Sportowcy podczas odtłuszczenia stosują ją w różnych wariacjach i odmianach. Ważne jest to, iż nie możemy diety stosować dłużej niż trzy tygodnie, ponieważ bardzo zakwasza organizm, ale z powodzeniem dieta może być odskocznia od „normalnego jedzenia” np. przed wyjazdem na wczasy, gdy chcemy w szybkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, nie nie chce nam się spędzać godzin na siłowni. Zaletą diety jest to, że nie chodzimy głodni, a organizm w szybkim tempie spala tkankę tłuszczową.

Zostaw odpowiedź

Protected with SiteGuarding.com Antivirus