BMI
Wskaźnik Masy Ciała

Twój Wzrost
w centymetrach
Twoja Waga
w kilogramach


Twoje BMI TO:

Komentarz:



Moja Dieta
Kategorie

Zalety żywności ekologicznej

Na sklepowych półkach można znaleźć coraz więcej produktów opatrzonych etykietą „żywność ekologiczna”. Ich cena jest znacznie wyższa od pozostałych, a jednak cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem klientów. Okazuje się bowiem, że społeczeństwo zaczyna uświadamiać sobie, jak wiele zagrożeń dla zdrowia niesie za sobą odżywanie się produktami pochodzącymi z konwencjonalnej produkcji. Producenci żywności chcąc zwiększyć produkcję i minimalizować straty stosują środki chemiczne zwalczające szkodniki, modyfikują genetycznie nasiona, by rośliny osiągały większą wagę, zwierzętom hodowlanym podają antybiotyki i hormony, by były odporne na infekcje. Takich praktyk nie stosuje się w gospodarstwach ekologicznych, które produkują żywność niezagrażającą zdrowiu człowieka. Produkty ekologiczne posiadają oznaczenie EKO na opakowaniu. Taki znak mają wyłącznie te artykuły spożywcze, które pochodzą z uprawy spełniającej wymogi ministerialne. Warto pamiętać, że nie jest to równoznaczne z opatrzeniem hasłem „zdrowa żywność”, która zwykle nie posiada certyfikatu świadczącego o ekologicznym pochodzeniu.

Sprout.

Podstawową zaletą ekologicznej żywności jest fakt, że nie zawiera ona żadnych sztucznych dodatków, a tym samym nie powoduje groźnych konsekwencji dla człowieka. Pestycydy, sztuczne nawozy, barwniki i konserwanty zwykle nie powodują natychmiastowej reakcji organizmu, ale po dłuższym okresie spożywania prowadzą do wielu groźnych chorób. Do najważniejszych należą z pewnością nowotwory złośliwe. Żywność ekologiczna, wolna od substancji chemicznych nie tylko nie osłabia organizmu człowieka, ale także zwiększa jego odporność. To bardzo ważne, szczególnie w przypadku osób, których dieta jest bogata w mięso. W konwencjonalnej hodowli zwierzętom podaje się bardzo duże ilości antybiotyków i hormonów. Dla człowieka oznacza to po pierwsze rozregulowanie naturalnej gospodarki hormonalnej, a po drugie – uodpornienie się na działanie leków w przypadku infekcji. Zmutowane w ten sposób wirusy, których nie da się zwalczyć dostępnymi na rynku farmaceutycznym lekami stanowią bardzo poważne zagrożenie życia.

Żywność ekologiczna, mimo że jest droższa, cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów świadomych, jak bardzo ingerowanie w naturalny rozwój fauny i flory może zagrażać zdrowiu. Jej wybór oznacza nie tylko podniesienie jakości swojej diety, ale również umożliwia uniknięcia wielu chorób i powikłań.

Tagi: , , ,

Zostaw odpowiedź

Protected with SiteGuarding.com Antivirus