BMI
Wskaźnik Masy Ciała

Twój Wzrost
w centymetrach
Twoja Waga
w kilogramach


Twoje BMI TO:

Komentarz:



Moja Dieta
Kategorie

Właściwe spożywanie owoców

Chyba wszyscy wiedzą, że odchudzając się albo pragnąc zdrowo żyć trzeba jeść świeże owoce i warzywa. Jednak okazuje się, że wiele osób twierdzi, że nie czuje się dobrze po spożyciu wymienionych produktów, a nawet, że owoce im szkodzą. Czemu tak się dzieje? Wszystko zależy od prawidłowego spożycia owoców.

owoce_w_odchudzaniu
Owoce, to jedyny produkt spożywczy, który opuszcza ludzki żołądek po około trzydziestu – sześćdziesięciu minutach. Zawierają one także wszystkie potrzebne składniki odżywcze do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jest żeby owoce spożywać dojrzałe i świeże, ponieważ przetworzone owoce, na przykład gotowane, smażone, puszkowane czy pieczone, są prawie bez wartości. Owoce powinno się jeść same, bez żadnych dodatków, w postaci cukru czy śmietany. Kolejną istotną zasadą jest spożywanie owoców na pusty żołądek, a nie, jak to się często robi, w postaci deseru, po obfitym posiłku. Jeśli zje się owoce po posiłku, to w wypełnionym żołądku zaczną one fermentować, tworząc gazy i powodując niestrawność. Dlatego wiele osób twierdzi, że źle się czuje po zjedzeniu owoców. Ale jeśli zmiany odnośnie spożywania tego pokarmu będzie się wprowadzać powoli i w odpowiedni sposób, to na pewno organizm zacznie na nie pozytywnie reagować. Wzbogacenie codziennej diety o świeże owoce sprawi, że organizm będzie lepiej trawił, wydalał, a także oczyszczał się, dzięki temu człowiek poczuje się dużo lepiej. Owoce najlepiej jeść około dwunastej w południe, w ramach pierwszego albo drugiego śniadania. Może być to każdy owoc, pod warunkiem, że będzie świeży i dojrzały. Zaleca się także picie świeżych soków owocowych, ale nie tych oferowanych przez hipermarkety, tylko samemu wyciśniętych. Trzeba zwrócić uwagę, że soki z koncentratu albo przetworzone lub pasteryzowane owoce nie spełniają ważnych funkcji odtruwania organizmu. Owoce można jeść w mniejszej lub większej ilości, istotne, żeby nie rezygnować z nich rano, ponieważ są one najbardziej wartościowe dla organizmu. Dostarczają one wodę, paliwo energetyczne i niemalże wszystkie potrzebne do życia substancje. Dodatkowo są bardzo łatwo trawione i przez to nie obciążają żołądka. Warto pamiętać, by zjeść ostatnią porcją owoców na około trzydzieści – sześćdziesiąt minut przed kolejnym posiłkiem.
Okazuje się, że właściwe spożywanie owoców jest bardzo ważne dla ludzkiego organizmu. Warto postępować według wymienionych zasad, by nie rezygnować z codziennego spożywania tego pokarmu, ponieważ jest on niezbędny do dobrego samopoczucia.

Tagi: ,

Odpowiedzi: 2 do wpisu “Właściwe spożywanie owoców”

  1. marcin napisał(a):

    rozumiem, ze mogę mieć problem z gazami i zwdetym brzychem ( choć myslę ze to z białka) ale jak mam jeść same owoce jako posiłek, skoro każdy posiłek mam wyliczony kalorycznie jem co 2-3 godziny a po zjedzeniu nawet 3 pomarańczy ( pomijajjąc bardzo dużą kaloryczność) bedę głodny za 90 minut maxymalnie, a tak jem do obiadu jako deser i tylko trochę zwiekszam kaloryczność. to co mam jeść na podwieczorek miedzy obiadem a kolacją?

  2. Caern napisał(a):

    Jedz te owoce co najmniej 30 minut przed właściwym posiłkiem, jako przegryzkę 😛 w tym czasie się strawią albo przetrawią chociaż trochę. Jedzenie ich po posiłku to najgorsze co można zrobić. W posiłku na pewno masz mięso, któro do trawienia wymaga odczynu kwasowego, owoce potrzebują innego odczynu. Kiedy po obiedzie zjesz owoc, wpływasz na kwaśność żołądka, obniżasz prędkość i skuteczność trawienia i mięsa z obiadu i owoców z deseru. Wychodzi jedna wielka niestrawność 😛 i nie powinno się pić przed posiłkami i nie wcześniej niż 30 minut po. Płyny rozrzedzaja soki trawienne i trawisz wolniej i słabiej 😉

Zostaw odpowiedź

Protected with SiteGuarding.com Antivirus